Spring naar inhoud

Stemmen

laden...
0
0
0
0
0
0

Status

Klimaatbewust festival

Door: Maarten Redeker
9 november 2023
Gemeente Velsen | 25 mrt. 2024, 14:03

Op 8 maart 2024 is jouw boom geplant op de Briniostraat in IJmuiden. Lees meer: https://velsengoedbezig.nl/initiatief/267

Beker recyclesysteem

Ieder jaar proberen wij ons culturele festival verder te verduurzamen en klimaat bewuster te produceren. Als (vrij) nieuwe speler in Velsen (dit jaar was ons derde jaar), vinden we het belangrijk direct de juiste groene stappen zodat we deze later niet opnieuw hoeven te herzien, want dat kost veel extra energie. Tevens zijn wij van mening dat we hiermee de juiste stap zetten om toekomstbestendig te worden. Wij ontvangen veel kinderen op het terrein en geven daarom graag het goede voorbeeld. Door onze stappen kan ook de toekomstige generatie blijven genieten van kunst en cultuur en van ons festival. We investeren veel geld om deze stappen te maken. Onder aan dit bericht ziet u een overzicht van welke stappen we de afgelopen jaren hebben gezet. Echter vind ik het belangrijk om 1 punt extra uit te lichten. Samen met Citymarketing IJmuiden.nl (Friso Huizinga) ontwikkelden we een Beker Recyclemunt welke voor alle festivals in Velsen beschikbaar wordt. Deze munt krijg je uitgereikt als publiek voordat je naar de bar gaat om een drankje te kopen. De recyclemunt geeft je een beker, en je betaald zelf voor de inhoud. Is je drankje op, dan lever je je beker weer in bij de bar en ontvang je een recyclemunt terug, deze lever je weer in bij je nieuwe bestelling. Je kunt natuurlijk ook je lege beker bewaren tot je weer een nieuw drankje wilt, dan lever je je lege beker in en krijg je een gevulde beker terug. 95% van al het afval op ons festival zijn bekers, deze worden op deze manier bij de bar ingeleverd en gescheiden aangeboden zodat ze gerecycled kunnen worden voor nieuwe bekers. Wij houden hiermee het park een stuk schoner en dragen bij aan een schonere afvalstroom waardoor de bekers vermaakt kunnen worden tot nieuwe bekers of andere producten. Dankzij de recyclemunt kunnen andere festivals in Velsen ook gaan instappen op dit systeem. De hoge kosten voor de herbruikbare recyclemunten liggen niet meer bij de festivals zelf maar zijn gedekt door IJmuiden.nl. Dit zorgt er voor dat andere festivals gestimuleerd worden ook dezelfde stappen te zetten (welke overigens vanaf 2024 verplicht zijn om te zetten)

Onze verdere stappen:
We hebben al 16 bomen geplant om onze uitstoot en impact te compenseren
We werken met herbruikbare of gerecyclede materialen voor het maken van spelletjes op het kinderterrein of de aankleding op het totale terrein.
Onze festivalmunt is biologisch afbreekbaar
Wij bannen biertrayhouders en verkleinen daarmee onze afvalhoop op single-use materialen. We ontwikkelden onze eigen herbruikbare biertrayhouder om vaker te gebruiken.
Wij vrijwel alleen maar met leveranciers uit de regio om de transportuitstoot zo klein mogelijk te houden.
We schenken bier dat lokaal geproduceerd wordt.
Het grootste gedeelte van onze stroom ontvangen wij via het netstroom. Helaas zijn we nog deels afhankelijk van 1 aggregaat.
Al onze 80 medewerkers lopen in shirts van biologisch katoen
Er is een groot aanbod aan vegetarische en veganistische producten op ons foodcourt
Wij schenken duurzame koffie en vermaken de koffieboonzakken tot merchandise
We openden onze eigen kringloopwinkel op de Lange Nieuwstraat en gaven vele producten daarvoor een tweede leven.


Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen reacties geplaatst

Login om verder te gaan
refresh

Cancel