Spring naar inhoud

Stemmen

laden...
0
0
0
0
0
0

Status

Offshore Windpark Hollandse Kust Zuid

Door: Vattenfall Nederland
4 november 2021
Gemeente Velsen | 19 apr. 2023, 16:38

Op 10 maart is jouw boom geplant op de Wijkeroogstraat in Velsen-Noord. Lees meer: https://velsengoedbezig.nl/initiatief/196

Vanuit de nieuwe onderhoudshub in de Zeehaven IJmuiden zal Vattenfall het offshore windpark Hollandse Kust Zuid beheren en onderhouden.

Het offshore windpark Hollandse Kust Zuid wordt bij oplevering het grootste subsidievrije windpark op zee ter wereld met ongeveer 1.500 megawatt (MW) aan opgesteld vermogen. In 2023 zal het park volledig operationeel zijn, met een duurzame elektriciteitsproductie die overeenkomt met het jaarverbruik van ruim twee miljoen Nederlandse huishoudens. De fossielvrije elektriciteit uit Hollandse Kust Zuid zal ten goede komen aan industriële, kleinzakelijke en particuliere klanten.

Afgelopen zomer is de bouw van het windpark begonnen, en de afgelopen maanden zijn tientallen funderingen geplaatst. Volgend jaar zullen de eerste turbines worden geïnstalleerd en aangesloten. Zodra deze draaien zullen deze beheerd en onderhouden worden vanuit de nieuwe onderhoudshub in IJmuiden. (zie ook: https://vattenfall-hollandsekust.nl/blog/2021/06/11/vattenfall-neemt-aanlegsteiger-ijmuiden-in-gebruik/)

Fossielvrij binnen één generatie

Het ontwikkelen van Hollandse Kust Zuid sluit aan bij Vattenfall’s ambitie om binnen één generatie alle energie fossielvrij op te wekken. Hierin gaat Vattenfall voor 1,5 graad: van 40% naar 77% minder CO2 in 2030, ten opzichte van 2017. In 2040 wil Vattenfall op netto nul CO2-uitstoot uitkomen in de hele bedrijfsvoering, dus naast eigen uitstoot ook die van klanten en leveranciers reduceren. Daarom heeft het energiebedrijf een CO2-reductiedoelstelling voor leveranciers vastgesteld van 50%.

Om de CO2-voetafdruk van Vattenfall in Nederland te verminderen is bijvoorbeeld ons hoofdkantoor in Amsterdam aangesloten op het stadswarmtenet en zonnepanelen op het dak geïnstalleerd. Op het terrein van de locatie Velsen hebben wij, waar mogelijk, ook zonnepanelen liggen. Daarnaast is Vattenfall in 2017 overgegaan naar een (semi-) elektrisch leasebeleid, wat betekent dat medewerkers minimaal in een hybride lease-auto rijden. Ook kunnen medewerkers met hun eigen budget kiezen voor kortingen op zonnepanelen of een eigen laadpaal thuis.

Naast deze maatregelen in de interne bedrijfsvoering, het vroegtijdig sluiten van kolencentrales in Amsterdam en Hamburg, en de bouwstart van Hollandse Kust Zuid, zal Vattenfall richting 2030:
• 4 keer meer wind- en zonne-energie aan het net toevoegen dan wat Vattenfall nu al in bedrijf heeft.
• Onze partners in bijvoorbeeld staal, cement, zwaar transport en chemie helpen om industriële processen te elektrificeren met groene stroom, waarmee we anderen helpen CO2 te verminderen.
• 25 keer meer oplaadpunten voor elektrische auto's plaatsen vergeleken met 2020.

Om deze forse ambities waar te maken gaat Vattenfall het komende decennium miljarden investeren in nieuwe duurzame energieproductie en in het omvormen van bestaande productie uit fossiele bronnen als aardgas. In de afgelopen jaren zijn al belangrijke stappen gezet. Van 20 miljoen ton CO2-uitstoot in 2017 naar 12 miljoen ton in 2020, en nu op weg naar 6 miljoen in 2030.


Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen reacties geplaatst

Login om verder te gaan




refresh

Cancel