Spring naar inhoud
Banner meld jouw duurzame acties

Velsense samenleving stootte in 2020 10% minder CO2 uit dan in 2019

02 november 2022

 

Gemeente Velsen presenteerde op 2 november voor de tweede keer de CO2-thermometer. Deze geeft aan hoeveel CO2 de Velsense samenleving per jaar uitstoot. Voor de ramen van het gemeentehuis hangt een meterslange thermometer die laat zien dat er in 2020 10% CO2 gereduceerd is ten opzichte van 2019.

Heel Nederland moet in 2030 55% minder CO2 uitstoten dan in 1990. Ook Velsen is hiermee aan de slag. Bedrijven, inwoners, zorginstellingen, scholen en bijvoorbeeld sportverenigingen nemen allerlei maatregelen om dit doel te behalen.

Wethouder Jeroen Verwoort presenteert CO2-thermometer 2022

10% CO2-reductie

In 2020 was de CO2-uitstoot 10% lager dan in 2019. Vooral op het onderdeel verkeer en vervoer is veel CO2 bespaard, namelijk 16%. Dit komt waarschijnlijk door de lockdowns die ontstonden door corona. En er is nog meer gebeurd. Het aantal zonnepanelen is met 36% gestegen. In Velsen lagen in 2020 op 10% van alle beschikbare daken zonnepanelen. Daarnaast is ook het aantal elektrische auto’s met 39% gestegen.  

Wethouder Duurzaamheid Jeroen Verwoort: ‘10% reductie is een goed resultaat. Maar we zijn er nog niet. Waarschijnlijk is veel van de reductie toe te schrijven aan de coronamaatregelen. Om in 2030 de thermometer onder de 55% te krijgen, moeten we met zijn allen aan de slag. Alle Velsenaren kunnen iets doen om de thermometer omlaag te krijgen. Energie besparen en het isoleren van je huis of bedrijfspand, waar je nu vast al mee bezig bent gezien de hoge prijzen, helpen echt.’ Inwoners die graag hulp willen bij het besparen van energie, kunnen terecht bij Energiek Velsen, bijvoorbeeld voor een gratis gesprek met een energiecoach. Bedrijven die hulp nodig hebben met verduurzaming kunnen aankloppen bij Greenbiz Ijmond.

Lokaal Klimaat Akkoord

De thermometer is een onderdeel van het Lokaal Klimaat Akkoord Duurzaam Velsen. In dat akkoord hebben bedrijven, organisaties en inwoners afgesproken aan de slag te gaan met verduurzaming. Om te kunnen beoordelen of Velsen op de juiste weg is, presenteert de gemeente elk jaar de CO2-thermometer. 

Velsengoedbezig.nl

Het Lokaal Klimaat Akkoord is een verzameling afspraken met de samenleving. Deze komen allemaal samen op velsengoedbezig.nl. Hier vragen we inwoners en ondernemers om te laten zien wat voor duurzame initiatieven zij hebben genomen. Hiermee maken we voor buren of buurtbedrijven inzichtelijk wat er al gebeurt in hun straat. Sinds 2021 zijn er 132 initiatieven ingediend door Velsenaren. Omdat we hiermee willen versnellen, beloven wij als Velsen voor elk duurzaam initiatief een boom te planten. In het voorjaar van 2022 zijn er 28 bomen geplant. In het najaar van 2022 gaan we nieuwe bomen planten.  

Login om verder te gaan
refresh

Cancel